28-7-13 - Reisverslag uit Mikolongwe, Malawi van Werkvakantie Malawi 2013 - WaarBenJij.nu 28-7-13 - Reisverslag uit Mikolongwe, Malawi van Werkvakantie Malawi 2013 - WaarBenJij.nu

28-7-13

Door: Alice en Evelyne

Blijf op de hoogte en volg Werkvakantie Malawi 2013

28 Juli 2013 | Malawi, Mikolongwe

Mwaswera bwandji (goedenavond),

Vanmorgen vroeg kregen we onze douche weer. Je moet goed uitkijken met het warme water dat ze geven want het is net gekookt water. Als je niet oppast dan verbrand je jezelf met het water. Het moet goed gemengd worden met het koude water. Gelukkig brengen ze het meestal op tijd zodat het nog wat kan afkoelen voor we het gebruiken.
Daarna zijn we naar de dagelijkse opening in het ziekenhuis gegaan. Grace heeft de opening gedaan. Toen zijn we naar Grace gegaan voor ontbijt. Ze had een lekker eitje voor ons gebakken. Verder eten we hier ’s ochtends witte bolletjes met hagelslag en we drinken koffie.

Rond 09.00 uur zijn we naar de kerk gegaan voor de zondagsschool. Uiteindelijk begonnen we pas om half 10. De kinderen hier letten niet op de tijd, ze kijken naar de zon en schatten wanneer het ongeveer tijd is om te gaan. Er waren ongeveer 20 kinderen. We hebben meegeluisterd en gekeken hoe dat hier gaat. De zondagsschoolleraar vroeg Alice voor te gaan in gebed. We hebben ook wat liedjes gezongen. We hebben ze ‘King of Kings and Lord of Lords’ geleerd. Ze pakken het snel op. De leraar heeft het scheppingsverhaal met de kinderen behandeld. Ze hebben boekjes waar ze uit leren/werken. Verder zingen ze zelf ook veel. Na de zondagsschool heeft Evelyne afgesloten met de kinderen.
Daarna hebben we koffie gedronken bij Grace thuis. Ze heeft ons geleerd hoe we onze sjaal moeten dragen op ons hoofd. Hier in de kerk moet je als vrouw je hoofd bedekken. De kerkdienst zou om 10.30 uur moeten beginnen, maar het was uiteindelijk ongeveer 11.00 uur. Mensen hier niet echt van de tijd.. soms vergeten ze het gewoon of hebben nog andere dingen te doen. We hebben echter lekker in de zon zitten wachten, het was vandaag een warme dag.

De dienst begint met worship-time. Als je te laat bent, mag je niet meer naar binnen. Je moet dan wachten tot de dienst echt begint. Anders stoor je de anderen tijdens de worship. Tijdens de worship zingen ze veel en spreken ze het ‘Onze Vader’ uit met elkaar.
Daarna begint de dienst echt en komen er nog meer mensen in de kerk.
Dan wordt er van alles gezegd en gedaan waar wij niet veel van verstonden. Ze hebben ook veel koren hier. Een vrouwenkoor en nog een ander klein koor die dan voor de kerk een lied zingen. Ook is er iemand van de ouderlingen die voor de kerk het lied van de EBC zong. Eerst zong hij het in het Engels en daarna in Chichewa. Heel bijzonder. Het is bijzonder om te merken hoe vol mensen hier zijn van het geloof en hoe groot hun vertrouwen is. Daar kunnen wij soms wel wat van leren!
Tijdens de dienst hebben wij ook twee liederen voor de kerk gezongen. We zongen ‘Father I adore You’ voor de mensen en daarna ‘Read your bible, pray everyday’ samen met de kinderen. Ze kennen dat erg goed, ze zingen het zelfs in het Nederlands.
De kerkoudste heeft toen de preek gehouden. Na de dienst heeft Grace het een en ander over ons verteld voor de kerk. Daarna werden wij weer naar voren gehaald om onszelf voor te stellen. Evelyne heeft het een en ander verteld over hoe het in Holland is (daar zijn ze allemaal erg nieuwsgierig naar) en over wat we precies in de kerk doen voor Malawi. Evelyne heeft verteld over de verkopen die een keer per maand worden gehouden en over het geitenproject. Grace vertaalde het in Chichewa. De mensen vonden het geweldig om te horen allemaal.
Na de dienst geven de mensen elkaar allemaal een hand. Daarna is de kerkdienst echt afgelopen, het was inmiddels 13.00 uur.

We hebben geluncht bij Agnes en Zafada. Jane en Grace aten ook mee. Dat was voor het eerst dat we met meerdere mensen aan tafel zaten. We hebben erg gelachen, het was heel gezellig. Ze vinden het niet te geloven dat wij zo weinig eten vergeleken met hun. Maar het is gewoonte in Malawi om veel te eten, als er eten is. Agnes had rijst, kip en groente voor ons gemaakt. Maar zelf aten ze ook Sima. Ze hebben ons gezegd dat ze ons zullen leren hoe je Sima maakt. Verder is Evelyne nog steeds wel de big eater (volgens Alice) en eet Alice nog steeds maar weinig. Ze is wel gek op de oranges, die hebben we gisterenavond bij Grace gegeten als toetje.

Na het eten hebben we een wandeling gemaakt met Zafada, Agnes en de kleine Febe. We zijn naar de universiteit gelopen die hier ongeveer drie kwartier lopen is vanaf de compound. De universiteit is gebouwd midden tussen de armoede omdat de vorige president is opgegroeid in dit gebied. Inmiddels is hij overleden dus ligt er veel werk stil. Volgend jaar zal er een nieuwe president worden gekozen dus dan kan het vele werk hier afgemaakt worden (hopen ze). De universiteit is heel groot en ziet er heel mooi uit.
Binnen de compound kennen de mensen ons inmiddels al wel maar daar buiten nog niet. Dus op straat bleven mensen stil staan, liepen kinderen achter ons aan en werd er heel veel gezwaaid. Want oh wat is het geweldig als er naar je wordt gezwaaid door een blanke. Je voelt je hier echt als de koningin, wat erg tegen je gevoel in gaat.

Na de wandeling van anderhalf uur waren we terug en hebben we nog koffie gedronken bij Grace. Daarna hadden we twee uur tijd voor onszelf en stond er bij Agnes en Zafada weer eten voor ons klaar. We hebben heerlijk spaghetti gegeten vanavond. Agnes at zelf ook Sima, daar houd ze meer van. We kunnen ontzettend lachen met Zafada, hij is heel gezellig en praat erg veel. Hij weet als dokter zijnde ons ook erg veel te vertellen over het hospital en de ziektes die hier veel voorkomen, wat wij natuurlijk erg interessant vinden! We willen dan ook de naad van de kous weten;)

Nu zijn we weer aan het eind van de dag. Evelyne zal zo gaan slapen, Alice voorlopig nog niet, die heeft maar weinig slaap nodig. Het internet gaat redelijk goed hier maar de website van waarbenjij.nu is erg langzaam, daarom hebben we het verslag van gisteren vandaag pas kunnen plaatsen. We hopen dat het met dit verslag in een keer lukt, anders zal dat morgen geplaatst worden. Erg leuk ook om alle reacties te lezen.

Slaap lekker!

• 28 Juli 2013 - 21:30

Angela:

Hi Evelyne en Alice,

Wat een indrukwekkende ervaringen doen jullie op.
    Erg leuk om te lezen en om zo enigzins voor te stellen hoe het leven daar is en wat jullie doen.
    Gezegende tijd in Malawi.

Angela

• 28 Juli 2013 - 22:20

Coby:

Hoi meiden
    Daar zijn jullie alweer. Ik type me suf. Maar het is zo leuk om te lezen allemaal, dat het spontaan tot reageren komt.
    Wat een mooi verhaal weer. Doen jullie samen met 1emmer water? Dat is minder dan thuis...En gaat Grace jullie ook leren met bagage te lopen?
    We zijn benieuwd naar een foto. Maar dat is moeilijk op deze afstand hè?
    De kerkdienst is wel weer een heel nieuwe ervaring, zo te lezen. Mooi hoor. Ontroerend hoe God wereldwijd werkt en over grenzen gaat.
    Leerzaam ook dat jullie horen over specifieke aandoeningen daar in Malawi. Misschien een aanzet om meer over tropenziektes te leren.
    Dank voor het uitgebreide verslag. We genieten ervan. We lezen het iedere dag hardop voor!
    Hopelijk tot morgen. De verbinding was vandaag opperbest.
    Een dikke hug voor jullie beiden,
    Coby

• 28 Juli 2013 - 22:48

Peter:

In aanvulling op het berichtje van Coby zijn we eigenlijk ook wel benieuwd hoeveel mensen er in de kerkdienst zijn en met hoevelen jullie de dagopening hebben in het ziekenhuis.

• 29 Juli 2013 - 17:55

Bertina:

Hoi Meiden,

Wat leuk om alles een beetje te volgen met wat jullie daar allemaal doen. Wat een ervaringen zullen jullie op doen. Succes bij alles wat jullie doen, en zegen op jullie werk. Kijk alweer uit naar jullie volgende verhaal.
    Liefs, Bertina