13-8-13 - Reisverslag uit Mikolongwe, Malawi van Werkvakantie Malawi 2013 - WaarBenJij.nu 13-8-13 - Reisverslag uit Mikolongwe, Malawi van Werkvakantie Malawi 2013 - WaarBenJij.nu

13-8-13

Door: Alice, Evelyne, Chantal, Harmen, Carlijn en Esther

Blijf op de hoogte en volg Werkvakantie Malawi 2013

14 Augustus 2013 | Malawi, Mikolongwe

Hoi allemaal,

Vanochtend zijn Harmen en Carlijn vroeg opgestaan om naar de devotion te gaan. De rest kon dus iets langer blijven liggen. Even snel ontbijten en daarna was het tijd om aan de slag te gaan!

Harmen en Jos begonnen met het aanleggen van een drainage en de meiden gingen verder met het schilderen. Er was nog steeds geen blauwe en crèmekleurige verf gekocht. Gelukkig was er wel zwarte verf zodat we verder konden. Hiermee hebben we de onderkant van het huis geschilderd en de buitenkant van het muurtje. Halverwege was de paraffine op waarmee de verf verdund wordt. We gingen verder met onverdunde verf, en dat bleek veel beter te werken. Hierdoor hoeven er niet meerdere lagen geschilderd te worden. Toch vonden Malawianen dit geen idee, waarschijnlijk omdat dit te kostbaar is. We stopten er dus maar mee en gingen eerst lekker een bakkie koffie drinken.

Hierna gingen Carlijn en Evelyne verder met schilderen met de verf die ze nog hadden en gingen Alice, Chantal en Esther Harmen helpen bij het aanleggen van een bonentuintje. Tja, dit was zwaar werk voor de meiden. De grond was nogal hard en er lagen allemaal stenen (afval van het bouwen van het guesthouse). Na de grond nat gemaakt te hebben met een tuinslang ging het met het omspitten van de grond al een stuk beter en hadden we de slag te pakken. De bonen konden de grond in. Morgen gaan we verder met het bonentuintje en we hopen natuurlijk dat de bonen goed kunnen groeien in deze grond. Wellicht kunnen het eerste resultaat deze tijd nog zien.

Tijd voor de lunch. We aten brood met Cup a Soup, lekker Hollands. We aten een heerlijk bolletje uit de bakkerij hier in de buurt, die gesponsord wordt door de stichting Opdracht in Afrika. Na de lunch zouden Alice, Evelyne, Harmen en Carlijn samen met Jos hier ook een kijkje gaan nemen.

De bakkerij was erg gaaf om te zien. Het zag er erg goed en lekker uit! En ja we hebben ook een heerlijk broodje geproefd.. Mmm! Ze vonden het erg leuk dat we hen kwamen bezoeken. Na het bezoek aan de bakkerij, dronken we gauw een flesje koude cola in Goliath, want het was erg warm vandaag! Daarna reden we nog door naar een andere EBC church, waar volgend jaar een opvangtehuis voor jongeren wordt gebouwd. Dit is voornamelijk voor jongeren met een beperking, zowel verstandelijk of lichamelijk. Ook tijdelijke opvang is mogelijk voor zieken. Geld voor eten, kleding en dagelijkse dingen wordt door de mensen zelf opgehaald d.m.v. het verkopen van groenten en de opbrengsten van de maïsmolen. Het gebouw zelf wordt gesponsord. We werden daar hartelijk ontvangen door de mensen en waren erg blij ons te zien. We gingen zingen, bidden en daarna gingen we nog even zitten met de pastor en wat andere mensen. Dit gebeurde onder het genot van een heerlijk flesje Cola of Fanta.. Hmm, want dat krijgen we niet vaak hier!:) Aan het einde kregen we nog als gift een grote hoop sperziebonen mee en een stuk of 70 bananen:O Die bananen zijn overigens lekker der dan in Nederland, ook al zijn ze kleiner. Rond vijf uur gingen we terug naar huis.

Chantal en Esther gingen ondertussen naar de kinderactiviteit in de kerk. Ze hadden met de zondagsschoolleraar afgesproken dat het om 14.00 uur zou beginnen en zowaar was hij er ook nog om 14.00 uur. Alleen de kinderen waren er nog niet, dus ging hij die even halen. Een paar minuten later waren er ongeveer 20 kinderen dus konden we beginnen. Bidden, zingen, Bijbelverhaal. Esther vertelde het scheppingsverhaal. Hierna konden de kinderen een tekening maken van 1 van de scheppingsdagen. De kinderen snapten niet helemaal dat ze 1 tekening mochten uitkiezen om in te kleuren en hebben er uiteindelijk veel meer gemaakt! Daarna was het tijd voor ontspanning. Ballontrappertje, de kinderen kenden het spel al en waren gelijk enthousiast. Ze vonden het geweldig. Hierna nog een paar spelletjes gedaan, nog wat gezongen en daarmee was de middag alweer afgelopen. Uiteindelijk waren er ongeveer 40 kinderen gekomen, wat voor een kinderactiviteit op de compound een grote opkomst was. Wie weet komen er volgende keer wel nog meer.

Rond half 7 was het weer tijd om te eten. Beef, spaghetti en groene groente. Nu hebben we nog een gezellige avond en gaan we weer vroeg naar bed voor de dag van morgen!

Lieve groetjes,
Alice, Evelyne, Chantal, Harmen, Carlijn en Esther

• 14 Augustus 2013 - 09:13

Coby:

Leuk verslag! Letterlijk dus KEI-hard aan het werk. En daarna genieten van een versgebakken broodje. Mooi hoor.
    Plezier vandaag en groetjes uit jullie thuisland.
    Coby

• 14 Augustus 2013 - 13:22

Mijndert En Astrid:

Lieve dames en heer,
    Leuk verslag weer! Er worden veel verschillende gaven en talenten gebruikt door jullie. Fijn om te lezen waar jullie mee bezig zijn.
    succes ermee vandaag en veel zegen gewenst. Lieve groeten uit Huizen

• 14 Augustus 2013 - 20:25

Ditty Moll:

Lieve Chantal, Evelyne, Harmen, Carlijn, Alice en Esther,

Het was gisteren best een drukke dag voor jullie....Die cola en Fanta hebben jullie dan ook dik verdiend. Dan pas word je ervan bewust hoe rijk wij zijn en daar niet eens meer bij stil staan. Mooi dat jullie de kinderen van de zondagsschool mochten vertellen over Gods schepping! Overal ter wereld mogen we het zelfde doel najagen...Mooi!

Heel veel plezier en heel veel succes toegewenst bij jullie verdere activiteiten!

Liefs,
    Ditty en Eva.

• 21 Augustus 2013 - 14:12

Annemarie:

Gaaf om jullie verhalen regelmatig te lezen. Wat een avonturen. Goede en gezegende tijd verder!