22 augustus 2013 - Reisverslag uit Mikolongwe, Malawi van Werkvakantie Malawi 2013 - WaarBenJij.nu 22 augustus 2013 - Reisverslag uit Mikolongwe, Malawi van Werkvakantie Malawi 2013 - WaarBenJij.nu

22 augustus 2013

Door: Alice, Esther, Chantal, Harmen, Carlijn en Evelyne

Blijf op de hoogte en volg Werkvakantie Malawi 2013

22 Augustus 2013 | Malawi, Mikolongwe

22 augustus 2013

Dear all,

Vanmorgen stonden de meeste al weer vroeg naast hun bed. Dit kwam door het bezoek van de muizen. Die zitten hier en rennen af en toe over de balken onder het plafond heen maar omdat we een aantal dagen weg zijn geweest is het hier stil geweest. Daarom liepen ze vanmorgen vroeg ook rond over de vloer. Zodoende is Harmen maar in de woonkamer op een bank gaan liggen. Om 07.15 uur was het weer tijd voor de devotion. Evelyne bleef thuis want die wilde haar was nog even afmaken. Na het ontbijt zijn we weer aan de slag gegaan.

Carlijn en Esther begonnen vanmorgen met schilderen en Chantal, Alice en Evelyne zijn naar de kerk gegaan. Dat ging weer ongeveer zoals gisteren. Helaas waren de materialen voor vandaag op dus het enige wat kon gebeuren was het verwijderen van de spijkers uit het dak waar de plafonplaten waren weggehaald. Daarnaast waren er heel wat vrouwen die kwamen helpen schoonmaken. Morgen begint de jeugdconferentie hier op de compound namelijk. Dan moet de kerk natuurlijk weer netjes zijn.

Alice en Evelyne zijn rond 09.00 uur weer naar het kantoortje van Grace gegaan om haar verder te helpen met Excel. Daarna was het koffiepauze.
Na de koffiepauze zijn we weer verder gegaan met onze bezigheden.

Vanmiddag stond er weer een warme maaltijd voor ons klaar en daarna zijn we niet meer gaan werken. We hebben wat rond gehangen hier. Carlijn en Esther hebben nog een wasje gedaan en rond 14.30 uur was het tijd om naar een andere EBC branch te gaan voor de Kindermiddag.

Gelukkig was het dichtbij, een kwartiertje rijden maar. We zijn uiteindelijk naar een andere branch gegaan, dat wisten wij niet, dus we verwachtte zo’n 80 kinderen te zien. Het waren er nu (gelukkig) maar een stuk of 40. We gingen niet naar de eerst geplande branch omdat die wat verderop ligt en er was te weinig benzine;)
We hebben wat liedjes gezongen met de kinderen, gebeden en het verhaal van Noach verteld. Daarna hadden we weer kleurplaten. Ze vonden het geweldig omdat ze dit niet vaak doen. Ook de moeders deden weer gezellig mee.
We hadden ook wat te drinken voor de kinderen. Grace had een paar flessen limonade meegenomen uit haar shop. Ook konden we gebruik maken van de plastic bekers die de groep Hoevelaken vorig jaar gedoneerd heeft aan de mensen hier op de compound voor de zondagsschool. Er waren niet genoeg bekers dus de kinderen moesten samen doen maar daar maken ze geen probleem van. Er werd een grote emmer water gehaald en daar goten we de flessen limonade in leeg. Zo konden we de bekers vol scheppen. Ook dit was weer een feest.

Daarna zijn we naar buiten gegaan en hebben we weer met het springtouw en de parachute gespeeld. Vooral de parachute vinden ze helemaal geweldig. We hebben ook een strandbal en die leggen we er dan in. Met een grote groep kinderen rond die parachute is het heel leuk om die bal in de lucht te schieten en weer op te vangen.
Vervolgens zijn we terug naar binnen gegaan en hebben de kinderen nog een snoepje en een ballon van ons gekregen. Daarna zijn we terug gereden naar huis.

Alice is niet mee geweest vanmiddag want tijdens de lunch kwam Jane haar vertellen dat er een vrouw zou bevallen die middag. Alice besloot om hier te blijven want ze mocht de bevalling bijwonen. Uiteindelijk was het rond 17.30 uur pas zover. Evelyne wilde eigenlijk graag mee maar in overleg met Jane heeft ze toch maar besloten dit niet te doen voor de vrouw in kwestie. Ze verwachten vannacht en anders morgen weer een bevalling dus die mag ze dan wel meemaken.
Rond 17.30 uur viel helaas ook de electriciteit weer uit. Dat maakte dat wij hier weer met kaarsjes aan een spelletje deden. Gelukkig hebben ze in het ziekenhuis en in de moeder-kind klinkiek een generator. Zo is er, als het goed is, altijd electriciteit daar. Helaas was na ongeveer een kwartier de brandstof daar ook van op. Alice heeft de bevalling dus bij kaarslicht gezien. Gelukkig is de bevalling verder goed verlopen en had het kindje geen zuurstof gebrek. Het apparaat konden ze namelijk niet gebruiken zonder electriciteit, anders was het misschien wel heel anders afgelopen. Het was voor de vrouw die beviel een eer dat er een blanke vrouw bij haar bevalling was en daarom mocht Alice de naam van haar zoon bedenken. Ze heeft hem Joël genoemd.

Inmiddels hebben we weer electriciteit. Er komt nu ook weer water uit de kraan. Gelukkig heeft het maar een paar uur geduurd.
Voor de muizen hebben we trouwens een oplossing. Dankzij Grace kwamen er vanavond wat jongens een kat brengen. Die verblijft nu in onze keuken en we hopen daarmee de muizen te verjagen.

Tot morgen

• 22 Augustus 2013 - 21:48

Coby En Marnix:

Hoi allemaal

Wat een mooi verslag weer zeg.
    Wat ons het meest treft, is wel het verhaal van de bevalling bij kaarslicht.
    Alice, wat een eer voor jou, daar bij te mogen zijn en het kindje een naam te mogen geven!
    En dan zo een mooie en toepasselijke naam.
    Dat vergeet je nooit meer.

Succes met de muizenjacht en hopelijk tot morgen met weer een mooi verhaal.
    Marnix en Coby

• 23 Augustus 2013 - 17:35

Nanny:

Hallo malawianen,
    Leuk m te lezen hoe jullie genieten en zo veel voor de mensen daar kunnen betekenen. Echt mooi om jullie enthousiaste te lezen in jullie verhalen!
    Geniet er nog even van, en doe ze de groetjes maar van mij ( werkgroep)
    Gods Zegen nog in jullie werk,
    Liefs nanny

• 27 Augustus 2013 - 23:06

Betty:

Wat ontzettend gaaf dat je bevalling mocht meemaken, Alice!
    Ik heb het ff opgezocht en volgens google betekent Joël, Yahweh is de god
    Erg mooie betekenis dus ook nog !

leuk om elke keer de reisverslagen van jullie te lezen

liefs Betty,